Ultravioletti- eli UV-säteily on auringosta peräisin olevaa sähkömagneettista säteilyä, joka nostaa ihmisen vireystilaa, mutta aiheuttaa myös geenivaurioita, ihon rypistymistä ja ihosyöpää.

UV-säteily jaetaan A-, B- ja C-säteilyalueeseen pääasiassa säteilyn ihmisen terveydelle ja ympäristölle aiheuttamien vaikutusten mukaan:

  • UVA-säteily (aallonpituus 315–380 nm) tunkeutuu ihon syvimpiin kerroksiin ja ruskettaa ihoa. Se aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista ja ihosyöpää.
  • UVB-säteily (aallonpituus 280–315 nm) uppoaa ihon pintakerroksiin. Se polttaa ihoa ja sen vaikutuksesta iho paksuuntuu ja ruskettuu. Paksuuntunut ihokerros suojaa UV-säteilyn haittavaikutuksilta, mutta ihon altistuminen suurille määrille UV-säteilyä ja ihon palaminen lisää riskiä sairastua ihosyöpään.
  • UVC-säteily (aallonpituus 100–280 nm) on erittäin polttavaa, mutta se suodattuu kokonaan pois ilmakehän yläkerroksissa.

Aurinko tukee elämää planeetallamme, mutta sen säteet aiheuttavat myös vaaroja. Useimmat tietävät, miten haitallista UV-säteily on iholle, mutta monikaan ei tule ajatelleeksi, miten se vaikuttaa silmiin.

Jos silmät altistuvat lyhyen ajan sisällä suurelle määrälle UV-säteilyä, saatat kokea lumisokeuden. Se on tila, jossa ultraviolettisäteily aiheuttaa silmän väliaikaisen näkökyvyttömyyden. Oireita voivat olla myös silmän punaisuus, vetisyys, valonarkuus, kipu, turpoaminen ja roskan tunne. Säteily vahingoittaa sarveiskalvoa ja aiheuttaa tulehduksen. Lumisokeus alkaa oireilla vasta 6-8 tunnin kuluttua altistumisesta. Oireet ovat yleensä väliaikaisia ja katoavat 1-2 vuorokaudessa, kun sarveiskalvon epiteelisolut ovat uusiutuneet.

Nainen aurinkolaseissa ja hellehatussa.

Suurin osa pupillin läpi menevästä UV-säteilystä imeytyy silmän linssiin. Mitä pidempään silmät altistuvat auringonsäteilylle, sitä suurempi riski on saada kaihi tai silmänpohjan rappeuma myöhemmin elämässä. Altistuminen on myös kumulatiivista: altistuminen UV-säteilylle lapsena uimarannalla, voi tuoda mukanaan ongelmia myöhemmin.

Siksi ulkona liikkuessa on tärkeää käyttää korkealaatuisia, UV-suojan tarjoavia aurinkolaseja sekä hattua. Riittävänä suojauksena pidetään aurinkolaseja, jotka estävät 99-100 % UVA- ja UVB-säteilystä sekä 75-90 % näkyvästä valosta. Aurinkolasitkaan eivät estä ääreissuunnista, kuten ylhäältä, alhaalta ja sivuilta, tulevaa säteilyä.

Osa piilolinsseistä tarjoaa lisäsuojaa UV:lta

Myös jotkut piilolinssit tarjoavat lisäsuojaa UV-säteilyä vastaan.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:lla on UV-suojan tarjoaville piilolinsseille omat standardinsa, jotka perustuvat ANSI:n Z80.20-standardeihin:

  • FDA Luokka 1. Suositellaan käytettäväksi korkean altistuksen ympäristöissä, kuten vuorilla ja rannoilla. Tähän luokkaan kuuluvien piilolinssien tulee estää vähintään:
    • 90 % UVA-säteilystä ja
    • 99 % UVB-säteilystä
  • FDA Luokka 2. Suositellaan yleiseen käyttöön. Tähän luokkaan kuuluvien piilolinssien tulee estää vähintään:
    • 50 % UVA- ja
    • 95 % UVB-säteilystä

Koska piilolinssit peittävät vain niiden alla olevan osan silmästä, UV-säteily voi vahingoittaa sidekalvoa tai muita kudoksia, jotka eivät ole sen peitossa. Vaikka UV-suojatut piilolinssit ovat parempi vaihtoehto kuin tulla toimeen kokonaan ilman UV-suojausta, on suositeltavaa käyttää niiden kanssa UV-suojan tarjoavia aurinkolaseja.

Luokan 1 UV-suojan tarjoavia piilareita

Luokan 1 UV-suojalla varustetut piilarit torjuvat vähintään 90 % UVA- ja 99 % UVB-säteilystä. Korkeimpaan UV-suojan luokkaan kuuluvia piilolinssejä ovat muiden muassa:

Merkki UVA UVB
1-Day Acuvue Trueye 96 % 99 %
Acuvue Advance for Astigmatism 90 % 99 %
Acuvue Oasys 96 % 99 %
Acuvue Oasys 1-Day 90 % 99 %
Acuvue Oasys for Astigmatism 96 % 99 %
Acuvue Oasys for Presbyopia 96 % 99 %
Acuvue Vita 93 % 99 %
Avaira Vitality 90 % 99 %

UV-säteilyltä suojautumisen tarkistuslista

  • Vietätkö paljon aikaa ulkona?
  • Harrastatko hiihtoa, laskettelua, vuorikiipeilyä tai rannalla oleskelua?
  • Käytkö solariumissa?
  • Oletko hitsaaja, lääketieteen teknikko tai työskenteletkö elektronisten piirilevyjen parissa?
  • Onko sinulle tehty kaihileikkaus toiseen tai molempiin silmiin?
  • Syötkö resepti- tai käsikauppalääkkeitä, jotka voivat lisätä herkkyyttä ultraviolettisäteilylle?

Jos vastasit kyllä yhteen tai useampaan kysymykseen, sinulla saattaa olla lisääntynyt riski UV-säteilyn aiheuttamille silmäongelmille.

Lähteet:

Jaa ystävillesi: