Piilolinsseillä on paljon parametreja – arvoja, jotka määrittelevät niiden ominaisuuksia ja soveltuvuutta silmiisi ja näönkorjaustarpeisiisi. Niitä ovat muun muassa voimakkuus/vahvuus, peruskaarevuus, halkaisija ja vaihtoväli. Yksi arvoista on vesipitoisuus (myös vesikylläisyys tai nestepitoisuus), mutta mitä se tarkoittaa?

Vesipitoisuudella tarkoitetaan nimensä mukaisesti sitä kuinka monta prosenttia piilolinssistä on vettä (H2O).

Modernit pehmeät piilolinssit valmistetaan joustavasta hydrofiilisesta muovista, jota kutsutaan hydrogeeliksi. Hydrogeelit vetävät puoleensa vettä ja ne ovat erittäin imukykyisiä. Ne voivat sisältää jopa 90 % vettä luonnollisissa tai synteettisissä polymeeriverkoissaan ilman, että ne liukenevat siihen.

Vettä puoleensa vetävien ominaisuuksiensa ansiosta hydrogeelistä valmistetut pehmeät piilolinssit sisältävät 38-75 % painostaan vettä.

Miten vesipitoisuus vaikuttaa piilolinsseihin?

Löydät omien piilolinssiesi vesipitoisuuden piilolinssipakkauksen kyljestä. Voit myös etsiä piilolinssimerkkiäsi näiltä sivuilta tai Googlesta löytääksesi tiedon.

Pehmeissä piilolinsseissä vesipitoisuus on tärkeä ominaisuus. Yleisesti ottaen, mitä korkeampi linssin vesipitoisuus on, sitä paremmin se päästää diffuusion avulla lävitseen happea silmän pinnalle.

Hyvä hapenläpäisykyky vaikuttaa sekä linssin käyttömukavuuteen että silmien terveyteen. Jos sarveiskalvolle ei pääse tarpeeksi happea voi seurata hypoksia, vähentynyt hapensaanti, mistä voi seurata punasilmäisyyttä, turvotusta, sumentunutta näköä, epämukavuuden tunnetta ja silmätulehduksia. Hypoksiaan liittyvät silmäongelmat nousivat esille 1990-luvulla, kun ensimmäiset yön yli käytettävät, ns. yötäpäiväälinssit tulivat markkinoille.

Suurin osa nykyisistä piilolinsseistä valmistetaan silikonihydrogeelistä, jolla on pienempi vesipitoisuus, mutta selvästi korkeampi hapenläpäisyvyys. Koska silikonihydrogeelilinssit tarvitsevat vähemmän kosteutta läpäistäkseen happea, niitä voidaan käyttää turvallisesti pidempiä aikoja kerrallaan. Jotkut silikonihydrogeelit voidaan määrätä jopa 30 päivän yhtäjaksoiseen käyttöön.

Yleisesti ottaen korkeampi vesipitoisuus tarkoittaa paksumpaa linssiä, minkä olet saattanut myös havaita jos olet vaihtanut joskus linssimerkkiä. Vastoin yleistä uskomusta, korkean vesipitoisuuden linssit eivät yleisesti ottaen ole paras vaihtoehto kuiville silmille. Nykyään parempi käyttömukavuus saavutetaan keskitason vesipitoisuuden linsseillä. Muita silmän mukavuuteen vaikuttavia tekijöitä ovat linssin yleinen muotoilu ja reunojen sileys.

Korkea vesipitoisuus voi siis vaikuttaa sekä linssien käyttömukavuuteen että silmien terveyteen. Toisaalta korkean vesipitoisuuden linssit ovat hauraampia: etenkin päivittäin käsiteltävät kuukausilinssit repeytyvät rikki helpommin.

Optikkosi määrää juuri sinun silmillesi parhaiten sopivat piilolinssit, ja mikäli silmäsi kuivuvat erityisen helposti, hän todennäköisesti määrää sinulle keskitason vesipitoisuudella varustetut linssit.

Lähteet:

Jaa ystävillesi: