Piilolinssit voidaan jakaa eri tyyppeihin muun muassa niiden materiaalin, käyttöajan, vaihtovälin ja käyttötarkoituksen perusteella.

Materiaalit

  • Pehmeät piilolinssit on valmistettu geelimäisestä, vettä puoleensa vetävistä muoveista, joita kutsutaan hydrogeeleiksi. Nämä linssit ovat erittäin ohuita ja taipuisia ja istuvat hyvin silmän etupintaan. Pehmeät hydrogeelilinssit tulivat markkinoille 1970-luvun alussa ja tekivät piilolinssien käytöstä suositumpaa, koska ne tuntuvat yleensä heti mukavilta silmissä. Tuolloin ainoa vaihtoehto pehmeille hydrogeelilinsseille olivat PMMA-muovista valmistetut linssit, joihin tottuminen saattoi kestää viikkoja.
  • Silikonihydrogeelilinssit ovat edistyneet pehmeät piilolinssit. Ne esiteltiin vuonna 2002. Silikonihydrogeelilinssit ovat hydrogeelilinssejä huokoisemmat ja päästävät enemmän happea lävitseen sarveiskalvolle pitäen silmät terveempinä. Silikonihydrogeelilinssit ovat materiaalin perusteella eniten määrätty piilolinssityyppi.
  • Kovat piilolinssit eli RGP- (engl. Rigid Gas Permeable) tai GP-linssit ovat vuonna 1978 esitellyt piilolinssit, jotka ovat PMMA-linssejä huokoisemmat ja päästävät lävitseen niitä enemmän happea. RGP-linssit ovat PMMA-linssejä mukavammat, mutta vaativat pitkät totuttelujakson.
  • Hybridipiilolinssit on suunniteltu tarjoamaan pehmeiden ja silikonihydrogeelilinssien käyttömukavuuden yhdistettynä RGP-linssien kristallinkirkkaaseen optiikkaan. Hybridilinsseissä on RGP-linssien keskialue, jota ympäröi hydrogeelistä tai silikonihydrogeelistä valmistettu reuna-alue. Positiivisista ominaisuuksistaan huolimatta käyttökustannuksiltaan kalliimmat hybridilinssit eivät ole yleistyneet käytössä.
  • PMMA-piilolinssit on valmistettu läpinäkyvästä polymetyylimetakrylaattimateriaalista, jota käytetään myös muun muassa särkymättömien ikkunoiden valmistuksessa. PMMA-linsseissä on erinomainen optiikka, mutta niihin voi olla vaikea sopeutua.

Käyttöajat

Vuoteen 1979 asti kaikki piilolinssit tuli poistaa silmistä, puhdistaa ja säilöä hoitonesteeseen. Jatkuvakäyttöisten piilolinssien markkinoille tulon jälkeen piilolinssit voidaan jakaa käyttöajan perusteella kahteen tyyppiin:

  • Päiväkäyttöön tarkoitetut linssit poistetaan silmistä päivän päätteeksi ja vaihtovälistä riippuen joko hävitetään tai säilötään desinfioivaan piilolinssien hoitonesteeseen.
  • Yötäpäiväälinssejä voidaan käyttää optikon määräyksellä yön yli, yhtäjaksoisesti jopa 6 päivää ja 7 yötä.

Vaihtovälit

Kaikilla pehmeillä piilolinsseillä on valmistajan tai optometristin määräämä vaihtoväli, jonka jälkeen ne on vaihdettava uusiin. Piilolinssien pinnalle kertyy kerrostumia ja epäpuhtauksia, jotka lisäävät silmätulehdusriskiä.

  • Kertakäyttölinssit hävitetään jokaisen käyttökerran jälkeen ja uusi pari otetaan käyttöön.
  • Viikkolinssejä voidaan käyttää optikon määräyksellä enintään 1-2 viikkoa, jonka jälkeen ne hävitetään ja uusi pari otetaan käyttöön.
  • Kuukausilinssejä käytetään päiväkäytössä enintään 30 päivää, jonka jälkeen ne hävitetään ja uusi pari otetaan käyttöön.
  • Yötäpäiväälinssejä voidaan käyttää myös yön yli. Niitä käytetään tyypillisesti 2 viikkoa tai 1 kuukausi optikon määräyksen mukaisesti, jonka jälkeen ne hävitetään ja uusi pari otetaan käyttöön.

Suosituimpia linssityyppejä vaihtovälin perusteella ovat kertakäyttö- ja kuukausilinssit.

Mallit

Sekä hydrogeeli- että silikonihydrogeelipiilolinssejä on saatavana eri malleina käyttötarkoituksesta riippuen:

  • Sfäärisissä linsseissä on sama linssivoimakkuus koko optisessa osassa likitaittoisuuden (myopia) tai kaukotaittoisuuden (hyperopia) korjaamiseen.
  • Tooriset linssit on suunniteltu korjaamaan liki- ja kaukotaittoisuuden lisäksi hajataittoisuutta (astigmatismi). Toorisissa linsseissä on eri voimakkuudet linssin pysty- ja vaakasuunnassa.
  • Moniteho- ja kaksiteholinssit on suunniteltu liki- ja kaukotaittoisuuden lisäksi ikänäön (presbyopia) korjaamiseen. Niissä on eri voimakkuudelliset katselualueet lähelle ja kauas katselua varten. Joillakin moniteholinsseillä voidaan korjata myös hajataittoa.
  • Kosmeettisiin piilolinsseihin luetaan värilliset linssit, joilla voidaan korostaa silmien luonnollista väriä tai muuttaa se kokonaan toiseksi. Halloween- ja muut erikoistehostelinssit ovat myös kosmeettisia linssejä. Myös vahvuudettomat kosmeettiset linssit vaativat silmäasiantuntijan antaman piilolinssimääräyksen ja sovituksen optikolla.

Lähteet: All About Vision, AOA, AAO

Jaa ystävillesi: